RIDICAREA AERIANĂ, CREAREA MODELULUI DIGITAL AL RELIEFULUI ȘI PLANURILE ORTHOPHOTO PENTRU TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

Data: 
Thu, 2017-04-13 10:33

 

Astăzi 13 aprilie în cadrul ARFC se desfășoară Atelierul de lucru cu tematica: RIDICAREA AERIANĂ, CREAREA MODELULUI DIGITAL AL RELIEFULUI ȘI PLANURILE ORTHOPHOTO PENTRU TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA organizat de către Autoritatea de Cartografie și Cadastru a Norvegiei în colaborare cu Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova.
Dl Anatolie GHILAȘ, Director General Agenția Relații Funciare și Cadastru
și dna Elena BUSCH, Autoritatea de Cartografie și Cadastru Kartverket, Norvegia în calitate de reprezentanți ai instituțiilor ce au organizat atelierul au avut cuvintul de salut. Dl Ghilaş s-a referit la importanţa implimentării noilor tehnologii şi tehnici la crearea unui sistem unic de geodezie, cartografie şi cadastru. Experiența Norvegiei este un model privind abordarea modernă a formării sistemului de cadastru în RM, în special în mediul urban. Una din principalele surse de date primare sunt create prin metodele de teledicție, ele combină toate tipurile de date obținute din spațiu, fotografii aeriene, utilizate pentru crearea unir hărți actuale.
Dnii Marius IONCEA și Daniel BARBU, reprezentanții S.C. Primul Meridian, Romania au făcut cunoscut publicului o descriere generală a proiectului ORTOPHOTO 2016. Reprezentanții IS Ingeocad instituție care a benefeciat de proiect au prezentat informațiile privind Controlul Calității Imaginilor Aeriene, Modelul Digital al Reliefului și ORTHOPHOTO precum și ORTHOPHOTO WEB SERVICII: https://www.moldova-map.md/